joi, aprilie 25, 2024

NEWS ALERT: UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Must Read

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi seara că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Ungaria a renunţat la dreptul său de veto.

Totodată, Consiliul European a decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la UE.

UE va deschide, de asemenea, negocierile cu Bosnia şi Herţegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare şi a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Deschiderea negocierilor cu Bosnia-Herţegovina era susţinută puternic de Austria, care semnalase că s-ar împotrivi unei aderări accelerate a Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru”, a comentat Charles Michel pe reţeaua socială X.

Ce spune Zelenski

„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Le mulţumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple şi tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toţi ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova şi personal pe Maia Sandu”, a adăugat preşedintele ucrainean.

„Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a încheiat Zelenski mesajul său.

Chiar şi joi dimineaţa, când liderii UE s-au reunit, Viktor Orban insistase că UE nu ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, semnalând că îşi va menţine veto-ul. Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, acum premier al Poloniei, declarase însă, miercuri, că premierul Ungariei este un „lider pragmatic”, sugerând că ar putea fi făcut să se răzgândească.

SourceNews.ro
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Latest News

Noi informații halucinante: Ferma Dacilor era conectată ilegal la sistemul electric

Patronii de la Ferma Dacilor se pot confrunta cu multiple acuzații, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img