vineri, mai 3, 2024

Revoluție în sistemul de pensii din România: ce aduce noua Lege adoptată pentru 2024

Must Read

Într-un anunț de amploare, Legea 360/2023 privind pensiile a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial, cu aplicare în două etape începând cu anul 2024. 

Află cum se schimbă radical calculul pensiilor și ce implicații are această reformă!

Noua legislație propune o abordare inovatoare, bazată pe principiul contributivității, cu o formulă de calcul ce ține cont de numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar. Astfel, în locul actualului punct de pensie, va apărea valoarea punctului de referință, devenind element central în determinarea cuantumului pensiilor.

Cuantumul pensiei va fi calculat prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). Acesta va fi actualizat anual, iar în ianuarie 2024, se prevede o majorare semnificativă, atingând valoarea de 2.032 lei.

Printre schimbările notabile, proiectul aduce creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani și posibilitatea de a rămâne în activitate până la 70 de ani. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru ambele sexe.

De asemenea, legea oferă beneficii semnificative pentru mamele care au crescut copii, reducând vârsta de pensionare în funcție de numărul de copii crescuți. Stagiul minim de cotizare se va ajusta în concordanță cu speranța de viață din România.

Cu toate acestea, pensia anticipată aduce și penalizări, variind în funcție de perioada de anticipare, cu procente ce scad pe măsură ce aceasta crește. În plus, toate pensiile vor fi recalculate în perioada septembrie 2024 – martie 2025, reflectând noile modificări legislative.

Începând cu 2024, sistemul de pensii din România suferă o transformare semnificativă, pregătindu-se să facă față provocărilor economice și demografice.

Axanews

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Latest News

Noi informații halucinante: Ferma Dacilor era conectată ilegal la sistemul electric

Patronii de la Ferma Dacilor se pot confrunta cu multiple acuzații, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img